Vrijdag  24 maart t/m zondag 23 april

Op veel verschillende manieren komt een kunstenaar tot de schepping van zijn kunstwerk.

Beeldhouwer Eppe de Haan inspireert zich vooral op de menselijke gestalte; Jaap Deelder daarentegen snijdt in hout vooral vogels.  Gerrit Neven (1939-2022) en Max Kleinen werkten allebei in  aquarel, maar terwijl Max de aquarel van uit vlekken laat groeien, bouwde Gerrit alles bijna procesmatig op in een vaste volgorde, strak binnen de lijnen gehouden. U krijgt werk te zien va o.a.: Barbara de Clercq, Laetia de Haas, Kortom, proef op deze tentoonstelling de vele wegen die naar Rome leiden.

t/m zondag  19 maart.

25 jaar geleden studeerde Titus af aan de Koninkllijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.  

 Sinsdien heeft hij naam gemaakt met vooral zijn aquarellen van stadsgezichten. Daarin speelt het licht de hoofdrol, zo zegt Titus Meeuws:  ‘Het gaat vooral om de manier waarop het zonlicht tussen de gebouwen valt en weerkaatst wordt door het plaveisel, de ramen en de auto’s.’  Op de tentoonstelling krijgt u aquarellen van Den Haag, Amsterdam en andere steden te zien.

t/m zondag 12 februari.

Beide exposanten zijn schilders van het landschap en dan vooral van de kust.

Louis houdt van spannende details, die vrij droog geschilderd zijn; Renze houdt het juist eenvoudig en groot, met de nadruk op de atmosfeer. Twee verschillende visies op de natuur. Aan u te beoordelen welke het meeste aanspreekt.

Verder krijgt u  wisselend werk uit stock te zien, zoals de  bronzen boomgroepen van Annette Koek en de vliegende vogels van Bert Denneman.

Zaterdag 26 november t/m vrijdag  30 december - op 1ste en 2de Kerstdag en dinsdag 27 december zijn we gesloten. 

Een van onze geliefde beeldhouwers, Annette Koek, is op 2 april van dit jaar overleden. Haar herdenkingstentoonstelling bij ons geeft een indrukwekkend overzicht van haar werk. Verder is het boek uitgekomen: ‘Annette Koek, 25 jaar beelden in brons.’ 

Zelf zei ze over haar werk: ‘Beweging is wat terugkomt in bijna al de beelden van mensen, dieren en bomen, omdat de essentie van een levend wezen daarin het meest tot uiting komt. Ook de eenheid in de tegenstelling kwetsbaarheid en kracht is iets wat me fascineert: iets wat heel krachtig lijkt, kan tegelijkertijd ook kwetsbaar zijn en iets wat kwetsbaar is, kan onverwacht sterk zijn.’ Deze bewegelijke kwetsbaarheid treedt je tegemoet in haar bisons, danseressen, paarden en op het laatst in haar boomgroepen.

Daarnaast  hangt aan de muren het afwisselende werk van de zeer uiteenlopende kunstschilders die we vertegenwoordigen. O.a. de winterlandschappen van Leo van der Vlist en Gineke Zikken, de op de Chinese penseeltechniek geinspireerde danseressen van Marie-Jose Leenders en de vrolijke, kleurrijke vogels van Loes Botman.

t/m zondag 20 november

Deze tentoonstelling is het idee van exposant Michiel Schepers. Hij is altijd onderweg om als bomenliefhebber in verre landen landschappen en bossen te schilderen en te tekenen.  Hij heeft een aantal collega’s uitgenodigd, die ook hun inspiratie halen uit reizen.  

Tamara Giesberts toont reisschetsen van typisch Amerikaanse voorsteden. Joanna Quispel heeft een fraaie serie pastels getekend op haar zwerftochten rond de Waddenzee en in verre landen. Ton van Steenbergen  heeft afgelopen zomer in Frankrijk rondgereisd en als echte kunstschilder op zijn vakantie geen moment stilgezeten.  De derde dimensie wordt vertegenwoordigd door beeldhouwster  Loes Schellekens met haar zeer bijzondere  Afrikaanse landschappen in brons.

 

T/M ZONDAG 2 OKTOBER

Alle drie de schilders zijn getroffen door wat ze om zich heen zien.

Martin richt zijn blik graag omhoog naar de wolkenkrabbers in New York. Hij laat ze in zijn schilderijen weer verschijnen in de vorm van speelse en flonkerende kleurvlakken. Krin wandelt veel langs de Waddenzee. Uit haar hoofd roept ze de Waddenzee weer op in stemmige, geheimzinnige ruimtesuggesties. Veel leegte met soms een enkel figuurtje er in. Michiel tentslotte, werkt, heel klassiek, direct ter plekken. Als een razende zet hij wat hij ziet direct om in brede vegen aquarelverf.  De bewegingen die Michiel aquarellerend maakt, stollen tot levendige indrukken van landschappen en zeegezichten.

vrijdag 24 juni t/m zondag 28 augustus.

De zomer breekt aan. Voor ons de aanleiding om u een fraaie collectie Nederlandse landschappen te presenteren.

Ieder van onze landschapsschilders werkt anders:  Dorien van Diemen, Natalia Dik en haar leerlinge Wil van der Niet bijvoorbeeld schilderen direct ter plekke in razendsnel neergezette toetsen. Laetitia de Haas, Louis van der Linden, Ton van Steenbergen en anderen werken in de stilte van hun atelier naar foto's en tekeningen hun schilderijen uit. Hun werk ademt meer rust uit. Iemand als Martin Koole schildert gedeeltelijk met verfrollers, wat een heel bijzondere verfhuid oplevert.  Kortom u krijgt op de tentoonstelling een levendige verscheidenheid aan landschappen te zien. 

Het brons is vertegenwoordigd door beeldhouwster Karin Beek, geliefd vanwege haar aanraakbare, ronde beelden.  Ze brengt haar nieuwste beelden: beren, katten en ... bange muisjes. 

t/m zondag 19 juni

 

Alle drie de kunstschilders zijn getroffen door wat ze om zich heen zien.

Gezien van de Riet richt haar blik graag omhoog naar de zich uitstrekkende takken van bomen. René Tweehuysen wordt getroffen door de lege weidsheid van vooral het Friese land. Maarten Welbergen houdt van de nacht, waarin veel verborgen raakt en daardoor mooi wordt.

t/m zondag 15 mei

 

Bert Welmers toont zijn nieuwste olieverfschilderijen, maar hij wilde dit graag doen samen met een aantal door hem bewonderde collega-schilders. 

Samen met de bekende landschapsschilder Hans Versfelt schilderde Bert al regelmatig buiten. Bij Kunstzaal van Heijningen leerde hij Chris Nobels, Ton van Steenbergen en Gineke Zikken kennen en waarderen. Vandaar deze groepstentoonstelling. Daarnaast vertegenwoordigt beeldhouwer Loek Bos de derde dimensie.

Tegelijkertijd met onze tentoonstelling vindt in de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio de tentoonstelling plaats van de aquarellen van Bert Welmers.

t/m zondag 10 april

Amiran Djanashvili, die al jaren bij ons zijn klassieke beelden exposeert, wordt 60 jaar. Hij viert dit door bij ons een overzicht te presenteren van zijn beelden uit de afgelopen twintig jaar. Daarnaast laat hij ook zijn schilderijen zien.

De van oorsprong Georgische beeldhouwer Amiran Djanashvili is opgeleid in de voormalige Sovjet-Unie. Beeldhouwen werd daar toen primair als een ambacht beschouwd. Zo maakte hij aan de Kunstschool voor begaafde kinderen veel portretten geïnspireerd op Griekse en Romeinse beelden. De opleiding aan de Staatsacademie was gebaseerd op de Franse beeldhouwtraditie van het begin van de 20ste eeuw.

Steunend op zijn enorme kunde - in Nederland zeldzaam geworden - modelleert Amiran thans figuren, die ontstaan zijn vanuit de waarneming, maar veelal doelgericht zijn vervormd of geabstraheerd. Zijn thematiek ontleent Amiran tegenwoordig vaak aan de Joodse religieuze traditie.

            

Zaterdag 5 februari t/m zondag 6 maart

 

Zogenaamde oude, afbladderende Romeinse fresco’s met steigerdelen er voor; Teun van Staveren blaast de aloude trompe l’oeil schilderkunst nieuw leven in.

Deze nep-fresco’s combineert Van Staveren op de tentoonstelling in onze galerie met zijn bekende beelden in brons en giethars.  Beide versterken elkaar. Een bijzondere beleving van de Romeinse oudheid. 

Zijn goede vriend John Sillevis presenteert in ons beeldenkabinet zijn populaire serie portretpenningen, waarvan vooral de gietsels in glas altijd veel ver- en bewondering oproepen.

NB. U mag ons weer op onze gewone openingstijden bezoeken. Wel s.v.p. met mondkapje op.

 

Tot ziens in de galerie,

Leo en Lenie van Heijningen

t/m zondag  30 januari 2022

U bent weer van harte welkom; we zijn weer open op onze gewone openingstijden! U kunt nog net onze lopende tentoonstelling bezoeken: de penseeltekeningen van Marie-Jose Leenders en de bronzen beelden van Gerry van der velden. 

Hoe naar en deprimerend de corona-beperkingen ook waren, voor beeldhouwster Gerry van der Velden vormde de vreemde stilte een inspiratiebron tot verstilde en vervreemdende composities van mannen en vrouwen. Ze heeft beelden gemaakt met titels als: ‘Anderhalvemeter afstand’.

Een spannend contrast met de bronzen mensfiguren vormen de virtuoze penseeltekeningen van vrouwenfiguren van de hand van Marie-Jose Leenders. Geinspireerd door Chinese penseeltekeningen (Sumi-e) bouwt ze haar aquarellen op van uit levendige en bewegelijke zwarte inktlijnen. Intensief kijkend naar het model,  penseelt Marie-Jose de Chinese teken-inkt in een paar seconden direct op het zuigende rijstpapier.

Daarnaast krijgt u bij ons winterlandschappen te zien van onze verschillende landschapsschilders. 

Tot ziens in de galerie,

Leo en Lenie van Heijningen

t/m zondag 12 december

Alle aspecten van wat we 'wereld' noemen kunt u nu bij ons in de galerie zien.

Aan de muur hangen de bekende pastel-portretten van dieren van Loes Botman. Verder muisjes en katten in ceramiek geboetseerd door Marianne Bijker. Van landschapschilder Louis van der Linden krijgt u de duinen en de zee te zien. De mens tenslotte wordt vertegenwoordigd door de fantasieportretten in witte chamotte klei van  Anette van Stekelenburg. 

 

Tot ziens in de galerie,

 Leo en Lenie van Heijningen

Vrijdag 8 oktober t/m zondag 7 november

Een ras-schilder maakt om een stemming op te roepen optimaal gebruik van de typische mogelijkheden van verf: tegenstellingen van warme en koele kleuren, losse verfstreken, verveegde omtrekslijnen. 

Aldrik Sluis en Gero Troike zijn zulke schilders. Je ruikt als het ware de olieverf op hun doeken. Beiden schilderen atmosferische landschappen; Gero kiest daarnaast ook voor de onderwerpen stilleven en fantasietafereel. Bij deze andere motieven, zie je hem ook anders schilderen: scherper, strakker en soms tekenachtiger. Aldrik maakt ter plekke minimale schetsjes in potlood en zet deze studies later in zijn atelier om tot olieverfschilderijen. Doordat hij grotendeels naar herinneringen werkt, krijgt zijn werk zo een dromerige - 'poetische', zoals hij zelf zegt - stemming. Gero daarentegen werkt altijd ter plekke, direct naar het geziene. Ook bij de fantasietaferelen. Voordat hij die gaat schilderen, bouwt hij maquettes van papier, karton en poppen. 

Zet vier kunstschilders rondom hetzelfde vaasje met bloemen neer en je krijgt vier verschillende kunstwerken met elk zijn eigen stemming.

Bij ons in de galerie hangen landschappen met en zonder mensen, gezien door de ogen van de kunstenaars Gerard Huysman, Hanneke Naterop, Chris Nobels en Ton van Steenbergen.  Ieder haalt weer iets anders uit het geziene. Ze houden u een spiegel voor: ‘Kijk zo heb ik het gezien; hoe zie jij het?’ Soms krijg je dan als toeschouwer een ‘schok der herkenning’. U bent van harte welkom om bij ons deze ‘schok’ te ondergaan.

t/m zondag 29 augustus

Het wil momenteel buiten maar niet echt zomeren. Eigenlijk heel geschikt weer om een museum of onze galerie te bezoeken.

Bij ons treft u een afwisselende collectie schilderijen en beelden aan, die u wel in een zomerse stemming kunnen brengen.  Er hangen bijvoorbeeld strandtaferelen van Louis van der Linden en Gineke Zikken; beeldhouwster Barbara de Clercq laat bronzen nijlpaarden verkoeling zoeken in het water. Collega Karin Beek brengt in beeld hoe je met poes in je armen lekker van de zon kunt genieten.  

U mag onze galerie weer bezoeken  – zonder afspraak!

Voorlopig houden we nog grote groepstentoonstellingen van vele verschillende schilders en beeldhouwers. Zo krijgt u een heel gevarieerd beeld van hedendaags figuratieve kunst te zien: van gedetailleerde olieverf schilderijtjes van Ton van Steenbergen tot losse, expressionistische Ipad-schilderingen van Martin de Jong.  Of de bijna geciseleerde vogeltjes van Loek Prins tegen over de gestileerde naakten van Adri van Rooijen. 

(we kunnen vijf bezoekers tegelijkertijd ontvangen)

 

Tot ziens op de tentoonstelling,

Leo en Lenie van Heijningen

Het voorjaar breekt aan en we mogen weer open! U bent van harte welkom in onze galerie zonder afspraak (max. 5 personen).

U krijgt van onze beeldhouwers en schilders typische voorjaarswerken te zien: op het schilderij ‘Plein’ van Hans Versfelt mogen de terrassen weer open. Louis van der Linden laat strandtenthouders weer stoelen buiten zetten. Beeldhouwster Gerry van der Velden laat meisjes dansen. En verder: lammetjes, biggetjes, vogeltjes net uit het ei, koeien net in de wei, bloembollenvelden, en zomeer.

Ondanks corona hebben we weer een fraaie tentoonstelling ingericht. Wilt u hem bezoeken? Dit kan, maar alleen op afspraak: 06 420 56 779.

U krijgt bijvoorbeeld een paar stemmige wintertjes van Leo van der Vlist te zien. Maar ook alvast als voorproefje van het voorjaar een bollenveld van Gineke Zikken. Verder een spannende collectie beelden, zoals de nieuwste  ‘Afrikaanse’ portretten van Anette van Stekelenburg’ en schaapjes van Karin Beek.

 

Graag tot ziens,

Leo en Lenie van Heijningen