Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

 ‘Portetten schrijven geschiedenis. Ze vertellen het verhaal van een ontmoeting, een vriendschap, een liefde. Maar ze spreken ook van ijdelheid en trots. De maker van een portret moet bij uitstek nieuwsgierig zijn en de bereidheid hebben een avontuur aan te gaan met zijn model. Het maken van een portret kan net zo opwindend zijn als het gaat om een levend persoon als om iemand uit het verleden, zoals Louis Couperus, Abraham Bredius of Hendrik Willem Mesdag.’

Als voormalig kunsthistoricus en hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum, bestudeerde en presenteerde John Sillevis altijd het werk van anderen. Op een gegeven moment pakte hij wat boetseerwas en modelleerde een portret van een overleden vriend in de vorm van een penning. Dat is nu zo’n kwart eeuw geleden. Sindsdien maakt John Sillevis portret-penningen, zowel in brons als in glas van vrienden, historische figuren. Ook  in opdracht. De bronzen penningen worden gegoten bij de Fonderia Da Prato in Pietrasanta; de glazen penningen in Venetië door Renzo Benetollo.

 

John Sillevis ontving privélessen bij Barbara de Clercq en Eppe de Haan. Werk opgenomen in collecties van : Museum Beelden aan Zee te Scheveningen; het Haags Historisch Museum; Vlakglasmuseum te Ravenstein. (foto's van de penningen en het portret van Sillevis: Piet Gispen, Den Haag)

 

Kunstwerken