Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

‘Voor mij is de dynamiek, beweging en de energie die ik voel bij de zee, een uitdaging om dat beeld te vangen in olieverf. Voorbij de zee is een gelaagdheid van verf die een suggestie van de zee oproept.’

Wonend aan de Nederlandse kust in Noordwijk aan Zee, is het niet verwonderlijk dat Wil van der Niet als hoofdonderwerp in haar schilderijen het zeegezicht neemt. In de zomer neemt Wil canvas en ezel mee en schildert plein-air aan zee of in de duinen. Daar schildert zij het licht op het zand, de glinsterende golven en de zonnebadende gasten op het strand. Deze werken zijn impressionistisch van stijl, geschilderd a la prima, helder van kleur en intiem van formaat.
Maar als we deze bekendste werken vergelijken met haar expressionistische kunst, komen we een totaal andere kant van deze begaafde kunstenaar tegen. Hier maken we kennis met de mentale en fysieke strijd van een kunstenaar om alleen de natuur in haar essentiële en overweldigende kracht te vangen. Sfeer en zee worden energiek en ongetemd op doek gezet, zoals de natuur zelf kan zijn: dikke lagen verf worden met schijnbaar ongecontroleerde beweging op doek gegooid. Penseelstreken, palletmes en zelfs vingers worden gebruikt om het woeste ritme van de natuur in een balans tussen kleur en impasto te brengen, zonder de transparantie te verliezen.

(tekst: Harry J. Kraaij, kunsthistoricus)

 

Wil van der Niet studeerde van 2003 tot 2008 aan de Vakopleiding Vrije Academie in Haarlem/Leiden. Na haar studie volgde zij schilderlessen bij Natalia Dik en Sam Drukker. In 2014 en 2019 werd zij genomineerd voor de Royal Talens Painting Award op het Schilderfestival in Noordwijk.

 

 

Kunstwerken