Deze gingko, de oudste boom ter wereld, hebben we in onze tuin geplant. De boom zal ons gemakkelijk overleven. Het schilderij ook, mag ik hopen.

Het schilderij heeft een onderschildering van eitempera. Tempera is eenvoudig met water te verwijderen. Zo kun je bij het zoeken naar een mooie compositie gemakkelijk wijzigingen aanbrengen. En met dunne laagjes kun je kleurschakeringen verkrijgen. Een beetje prakken kan ook, met wat dikkere verf, zoals bij de schors. Tot slot werk ik het af met olieverf.

Nu hangt ‘Onze gingko in de herfst’ in de expositie ‘Drie realisten’ in de Kunstzaal. Daarvoor reisde het door Zuid-Europa, in een groep van zo’n 200, met de naam ‘twintig jaar, in 20x20’. Alle schilderijen hadden dezelfde maat: 20x20 centimeter. Ze kwamen uit allerlei landen van de wereld. 
José Enrique González, nu directeur van het MEAM (Museo Europeo de Arte Moderno) en eigenaar van de online Galería Artelibre in Zaragoza, Spanje, was de organisator. Hij promootte toen al 20 jaar modern realisme via allerlei activiteiten, zoals de portretwedstrijd Modportrait. De reizende expositie was ter viering van deze 20 jaar. De tentoonstelling ‘20x20’ begon in 2019 en was meerdere malen te zien in Zaragoza; om te beginnen in het prachtige Palacio Bantierra. Dan in Barcelona in het MEAM. En in het Einaudi Palazzo in Chivasso (Turijn): "I grandi Maestri del Realismo internazionale in 20x20".  

Gepubliceerd in:
Artelibre: “20 Años, en 20×20” (2019)
Als finalist competitie Art Renewal Center in ‘International Realism’ (2019) 

José Enrique González is nu directeur van het MEAM.

P.s. ‘Takken en bloembollen’ in deze expositie heeft ook een speciale geschiedenis: het werd gepubliceerd in de Kunst agenda en kalender van 2022, Bekking&Blitz