Ben Rikken werkt het liefst ter plekke, gesterkt in zijn opvatting dat "als je een landschap wilt schilderen je er ook moet ZIJN". Zijn fascinatie voor de veranderende verschijningsvormen van het landschap vangt hij in series olieverfstudies met wisselende kleurstellingen met de voor hem kenmerkende penseelvoering, zijn persoonlijk handschrift. Soms werkt hij deze studies in het atelier uit op groter formaat, waarvan enkele op deze tentoonstelling te zien zijn.

Regelmatig maakt hij reizen naar het buitenland vooral zuidwaarts, naar de kust van Normandië , Bretagne, de Franse Zuidkust, de Italiaanse westkust, nu vooral naar de Spaanse oostkust. Daar heeft hij een kleurrijker palet heeft weten te veroveren door het constante, warme middaglicht. Waar we bij ons aan zee hoofdzakelijk tegen het licht in kijken, heb je daar het licht in de rug, wat een veel rijker en warmer palet biedt.

 

Deze serie schilderijen sluit weer een fase af in de zoektocht naar het ultieme licht in zijn werk.

 

Een tentoonstelling van een gretig observator, met een feilloos gevoel voor stemming, licht en kleur gevangen in eigenzinnige en rake composities.

9 April tot en met 27 juni 2021

 

Kasteel Groeneveld
Groeneveld 2
3744 ML Baarn
Tel. 035-5420446
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.kasteelgroeneveld.nl