Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

 “Licht onthult vorm, laat kleur reageren op kleur, schept ruimte door ordening in voor en achter. De emotie die dit bij mij oproept omzetten in lijnen en vlakken op papier is elke keer weer een uitdaging. Ik houd me daarbij dicht bij de waarneming zonder fotografische weergave na te streven. Meestal ben ik op zoek naar ruimtes, de begrenzing ervan en de lichtval erin. Verder vind ik een zekere regelmaat, een herhaling van een motief boeiend. Een rij bomen. De gevelverdeling van een gebouw. En het moet iets vertegenwoordigen. Een stuk geschiedenis, een verwijzing naar het verleden ”

"Het werken met hout is een bewuste keuze. Het materiaal is stevig en rekt niet uit. Bovendien vind ik de nerf van hout mooi - om die te blijven zien is mijn streven. Hout ruikt lekker, het heeft iets ambachtelijks, iets ouderwets. Het uitwerken van een schets op hout in verschillende drukgangen geeft mij grip op de chaos van kleuren en vormen. Het dwingt me om eerst het hoogste licht te bepalen: dat wordt het eerste uit de plaat gesneden. Vervolgens wat daarna de hoogste lichtwaarde heeft. Ik snijd geen vorm uit om de vorm, ik snijd stukken lichtval op het object uit. Het licht vormt uiteindelijk de voorwerpen in mijn voorstelling. De kijker moet denken: daar wil ik zijn! Dat wil ik met eigen ogen zien!"

 

Tineke van den Berg (1950, Groningen) specialiseerde zich na de Academie voor Beeldende Kunst Minerva (Groningen, 1985) in houtsnedes en aquarellen. Landschappen en stadsgezichten vormen vaak het onderwerp van haar werk. Tineke woonde en werkte drie jaar op Curacao. Ze is lid van het Landelijk Kunstenaarsgenootschap De Ploegh, en van HOLT, de Vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers.

 

 

 

Kunstwerken