Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

Piet Klaasse (1918 – 2001) was bekend als docent, illustrator en vrij beeldend kunstenaar. Hij gaf 34 jaar les aan de Rietveld Academie en haar voorloper, van 1947 tot 1981. Klaasse noemde zichzelf “primitief aanhanger van de waarneming”. Het vastleggen van beweging werd zijn specialisme. Hij verwierf grote bekendheid met zijn tekeningen en aquarellen van paarden en jazzmusici. Vaak ter plekke getekend. Daar zijn verschillende boeken over uitgegeven.  In zijn laatste jaren ontdekte hij ook het landschap als favoriete thema.

Het leek alsof het tekenen hem geen moeite kostte en hij alles in een zucht op het papier gooide; de werkelijkheid was anders. Iets goed tekenen vergde van hem altijd de grootste inspanning, zoals hij stelde. Aan zijn tekeningen werkte hij eindeloos lang door. Soms veranderde hij er vlak voor de opening van een tentoonstelling nog iets aan. Klaasse vatte zijn eigen werk samen met de woorden: ’illusie van de beweging.’

 

Boeken over zijn vrije werk: Piet Klaasse. Concours hippographique. van Holkema en Warendorf, Bussum, 1975. Piet Klaasse, Jan. G. Elburg. Piet Klaasse tekent paarden. van Holkema en Warendorf, Weesp, 1983. Piet Klaasse, Mark Gardner, J. Bernlef. Jam Session, portraits of jazz and blues musicians. Moussault, 1984. Piet Klaasse, J. Bernlef, Astrid Bouwman. Illusie van beweging.

Kunstwerken