Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

De etsen van Philip Wiesman vallen doordat ze enorm door gewerkt zijn. Je hoort er bijna de grassprietjes groeien en de boomtakken uitbotten.  Zelf zegt Wiesman over zijn ambacht: ‘Mijn voorkeur bij de grafische technieken is eigenlijk altijd al uitgegaan naar het etsen. Dit was al voor dat ik naar de academie ging, Het is, zo vind ik, de techniek die mij de meeste vrijheid geeft, omdat alles dat je op de etsplaat met de naald in het donkere waslaagje aan het tekenen bent niet definitief is. 

‘Ook laat de etsnaald zich gemakkelijker bewegen dan een tekenpen met Oost Indische inkt, omdat je er rekening mee moet houden, dat je de inkt uit het pennetje moet kunnen laten vloeien en dat je er niet alle richtingen mee op kunt gaan. Bij het tekenen met de etsnaald kan je net als het potlood alle kanten op.

‘Ik werk niet in het wilde weg. Want voor ik aan een nieuwe ets begin, ben ik er met mijn schetsboekje al veelvuldig op uit getrokken om buiten de natuur te bestuderen of soms van het onderwerp dat ik buiten aantref enkele tekeningen te maken die ik thuis op de etsplaat ga uitwerken.’

 

 

Philip Wiesman is in 1946 in Utrecht geboren. Opleiding:  Academie Artibus te Utrecht (1967 -1971). Favoriete thema’s: het Utrechtse en Noord-Hollandse landschap. Werk opgenomen in collecties van o.a. Centraal Museum Utrecht en Museum Boijmans Van Beuningen.

Kunstwerken