Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

Peter Engelen behoort tot de top van de kleine groep hedendaagse animaliers die Nederland rijk is. Beelden maken is tevens de kunst van het weglaten en daarin toont hij een grote vaardigheid; op intelligente wijze bundelt hij de spierkracht van zijn onderwerp, schrijdend, springend, sluipend, loerend of volkomen ontspannen. Peter Engelen is gespecialiseerd in het maken van dieren, maar paarden en roofdieren hebben zijn voorkeur.

De werkwijze van Peter Engelen is:  'Goed observeren om daarna een eenvoudige weergave te maken enkel vanuit het geheugen.' Tot op heden zijn Theresia van der Pandt haar beelden een grote inspiratiebron voor Peter z'n werk. Peter Engelen beheerts op ouderwetse manier het vakmanschap en de onontbeerlijke kennis van de anatomie van het dier. Daarin sluit hij aan bij de eeuwenoude traditie van de Nederlandse beeldhouwkunst, waarin Theresia van der Pant, Charlotte van Pallandt (1898-1997) en anderen hem voorgingen.
Tijdens zijn studie Rechten in Utrecht was hij ook actief in de paardensport, met als zwaartepunt dressuur en training van renpaarden. In de stallen tijdens het werken met paarden, maar ook in het Safaripark waar hij vroeger veel kwam en in de dierentuin in Engeland, waar hij tegenover woonde, heeft Engelen zich de lichaamstaal van de dieren eigen gemaakt door hen te schetsen en te boetseren

 

Pas na zijn studie rechten koos Peter Engelen voor beeldende kunst. Van 1988 t/m 1990 studeerde hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en van 1990 t/m 1991 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij kreeg onderricht in het portretboetseren van Christina Nijland (geb. 1937) en kwam via haar in contact met het werk van Theresia van der Pant (geb. 1924). Zijn beelden zijn tegenwoordig te zien op de grote kunstbeurzen zoals de Tefaf in Maastricht en de PAN in Amsterdam. Peter Engelen wordt sinds 2009 vertegenwoordigd door Kunstzaal van Heijningen te Den Haag.

 

Kunstwerken