Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

Zijn onderwerpen vindt Peter Blokhuis in steden en dan vooral aan de zelfkant van de maatschappij. Zijn werk getuigt van medeleven met zijn modellen, die hij “de verschoppelingen van de gemeenschap” noemt. Vooral Marrakech en met name de ommuurde oude stad heeft hem geïnspireerd. Maar ook New York, Barcelona en Den Haag.

Zelf zegt Blokhuis over zijn werk: ‘Het is spannend om tegengestelde emoties in één schilderij, op één oppervlak bijeen te brengen. Hoop en berusting, uitzichtloosheid en agressie. Of mooier gezegd: abstracte begrippen zoals 'eenzaamheid', 'geluk', 'verlangen' of 'wantrouwen' in figuratieve beelden vorm te geven. (…) Maar ben ik niet te dramatisch? Schilderen is ook gewoon erg leuk.  Ieder figuratief schilderij moet ook een goed abstract schilderij zijn. (…)Het schilderij is 'af' als het een eigen leven gaat leiden. Dat wil zeggen, wanneer je jezelf afvraagt wat de maker ermee bedoeld kan hebben.’

Peter Blokhuis (1938, Amersfoort) is een Nederlandse schilder, muurschilder, tekenaar, beeldhouwer, aquarellist en politiek cartoonist. Zijn onderwerpen zijn figuren, landschappen, stadsgezichten, interieurs, architectuur. Opleiding:  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Académie de la Grande Chaumière, Parijs. In de jaren zestig en zeventig lid van de 'Nieuwe Figuratie'. Blokhuis was docent aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam, van 1969 tot 1987. Exposities, o.a.:  het Gemeentemuseum, Den Haag (1968); De Doelen, Rotterdam (1970); Pulchri Studio, Den Haag; Singer Museum, Laren (1975); Zijn werken zijn opgenomen in de collecties van het Gemeentemuseum, Den Haag; Gemeentemuseum, Arnhem; Stedelijk Museum, Gouda. Prijzen:  Koninklijke Beurs in 1972; de Jacob Hartog Prijs in 1977; de Poortprijs in 1981; HTM, Eerste Prijs in 1988; Bronovo, Eerste Prijs in 1989.

Kunstwerken