Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

‘Werken doe ik van altijd van binnen naar buiten. Mijn beelden zijn niet het product van passen en meten, maar expressies gevormd vanuit een doorleefd voelen van het wezen van dat wat ik voor me zie.’

Onder de naam Panthaleon heeft zij als beeldhouwster bekendheid verworven. Haar werk, een ruime verzameling van verschillende dieren, waarvan de pauw één van haar favorieten is, kenmerkt zich door ruimtelijkheid en wordt uitgevoerd in brons, zilver, steen of marmerbeton. Behalve dieren modelleert zij ook portretten en tekent zij portrettekeningen met houtskool. Het werk van Monica Panthaleon is figuratief. De stijl is soms impressionistisch of wordt juist strak gepolijst - afhankelijk van het onderwerp. In beelden en tekeningen weet zij trefzeker het eigene van haar onderwerpen te vangen in houding en blik.

 

Monica Panthaleon volgde haar opleiding aan de Rijks Academie te Amsterdam, afdeling beeldhouwen, onder leiding van Grégoire, Esser en Lüttge. Zij werkte ook een tijd in Italië en Frankrijk. Haar werk is o.a. te zien in Amsterdam (Oosterbegraafplaats); Emmeloord (politiebureau); Schoonebeek (winkelcentrum); Diepenveen (lagere school) en Oegstgeest (Groene kerkje). Opdrachten: CIVI Delft, gedurende 5 jaar de Awards voor Schei - en Natuurkunde. Pauwenpaar, Buitenplaats Akerendam te Beverwijk; Grietje,, Stadhuis te Arnhem. Herdenkingsplaten 1940 - 1945 te Warmond, Gemeente Teylingen; Besjes, Sint Maartenshof te Maastricht. Literatuur: Celia Egmond, ‘Elegantie in brons’ (Seasons VIII, no. 8)

 

 

Kunstwerken