Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

‘Het maken van een goed beeld is meer dan een illustratie van de ‘werkelijkheid’’ zo zegt Jeronimus van der Leeden. Beeldhouwen is voor hem een taal om te kunnen communiceren en emoties over te brengen. Zijn voorkeur gaat uit naar portret en dierplastiek, maar ook naar abstract werk waarbij beweging, spanning en het spel van licht en schaduw een belangrijke rol spelen. Beeldhouwen is voor hem een voortdurende zoektocht, waarbij voor abstracte beelden dezelfde wetten gelden als voor figuratieve.

Jeronimus van der Leeden werk het liefst met Hollandse fijne rivierklei, maar was en grove chamotte hebben zo ook ieder zijn voordelen. Soms werkt hij met hout of steen, maar in principe bepaald de vorm wat voor een materiaal hij gaat gebruiken.

Jeronimus van der Leeden werd geboren in 1963 te Bergen NH. Hij kreeg les in het beeldhouwen en schilderen van Beeldhouwer Gerard van der Leeden, en Schilderes Charlotte Kruymel. Na de Academie in Eindhoven heeft hij zich verder bekwaamd bij Beeldhouwer Karel Gomes. Hij exposeerde in  o.a.: Museum Kranenburgh, Kasteel Marquette, de Kunst10daagse Bergen, Kunstzaal van Heijningen, Ruine van Brederode in Santpoort-Noord, TAC (Temporary Art Center Eindhoven), Stedelijk Museum Amsterdam, Eckhardt & Leeuwenstein en The Frozen Fountain in Amsterdam. Als docent Van der Leeden verbonden aan Artiance Centrum voor Kunsten in Alkmaar (ABC-huis).

Kunstwerken