Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

De figuurtjes van Jenny Dalenoord zijn altijd licht vervormd. Ze danste over de vormen heen, en legde de nadruk op een boeiend samenspel van lijn, kleur en toon in een mengsel van krijt, pen en aquarelverf. Wanneer Jenny puur in krijt of aquarel werkte, loste ze de vormen op tot een paar atmosferische veegjes, die Chinese penseeltekeningen in herinnering oproepen.

 In de manier waarop Jenny Dalenoord in haar aquarelleren schuurde, veegde en spetterde en er allerlei stukjes papier op plakte, herkent men de illustrator, die werkt naar een effectief resultaat, zich niet bekommerend om ‘zuiverheid van materiaal’.

 Ze is bekend geworden met haar boekillustraties en boekomslagen. In haar vrije werk toonde ze een voorkeur voor verhalende taferelen uit het dagelijks leven, zoals marktkooplui, fietsers en moeders met kinderen. Ook oude fabrieken en vervallen bedrijfsgebouwen boeiden haar.

 

Opleiding: Koninklijke Academie v. Beeldende

Kunsten Den Haag. Boekillustraties voor o.a.: Mies Bouhuys, Annie M.G. Schmidt, Miep Diekmann, Jetty Krever. Illustreerde ook een kinderbijbel. Docentschap: Koninklijke Academie v.

Beeldende Kunsten Den Haag. Prijzen: o.a. 1954, Materiaalprijs Jacob Maris Stichting; 1961, ANWB prijs voor Gideons Reizen; 1982, Zilveren Penseel.  Publicatie: Ina Versteeg: Jenny Dalenoord Beeldend verhalen, Haags Palet, 2004.

Kunstwerken