Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

‘Met mijn beelden werk ik aan het thema van de spelende mens, die ontsnappen wil aan de dwang van het dagelijks moeten. Ik zoek daarbij naar zeggingskracht door gestileerde vereenvoudiging.’

 De figuratieve beelden van Jan Leeuwenburgh hebben een duidelijk eigen en herkenbare stijl grote vereenvoudigde vormen met daarin scherp en duidelijk getekende gestileerde details, meestal perfect afgewerkt. Hij werkt meestal in chamotte klei, maar soms laat hij van sommige keramische beelden mallen maken om in brons te gieten. Jan Leeuwenburgh vindt het spannend om te zien hoe het materiaal van invloed is op de uitstraling van het beeld.

 De volumineuze mensfiguren van keramiek zijn hol opgebouwd uit grove en fijne chamotteklei. Ze zijn afgewerkt door ze na droging te schuren, te bakken bij ong. 1080 C, en ze te voorzien van meerdere engobe-lagen die gedeeltelijk weer worden weg geveegd. De grotere beelden zijn na een speciale behandeling ook geschikt om permanent als tuinbeeld te worden opgesteld.

 

Jan Leeuwenburgh werd in 1943 te Kinderdijk geboren. Naast zijn docentschap keramische vormgeving,  was hij in toenemende mate vanaf 1974 bezig met eigen beeldend werk, waaronder keramische beelden en kleine bronzen. Zijn werk werd door tal van verzamelaars in binnen- en buitenland aangekocht. Sinds 1999 wordt hij vertegenwoordigd door Kunstzaal van Heijningen te Den Haag. Jan Leeuwenburgh werkt ook in opdracht.

 

 

Kunstwerken