Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

De manier van ‘waterverven’ van Gerrit Neven is uniek te noemen. De Nederlandse aquareltraditie schrijft vooral een losse, schetsmatige werkwijze voor. Gerrit Neven streefde juist naar grote, helder omlijnde, ongebroken kleurvlakken, met voorbedachten rade neergezet. Hij werkte meestal naar foto’s. Met een zacht potlood tekende hij in heldere, eenvoudige lijnen wat hij in zijn foto’s zag. Hij streefde ernaar om alles te vereenvoudigen, om ‘verkneutering’ tegen te gaan. Met veel veel perspectivische vluchtlijnen voor 'een wijds effect'. De tekening vormde het geraamte van het kunstwerk, 'Ik probeer', zo zei Gerrit in een interview, 'de in water opgeloste aquarelpigmenten als een strak gesponnen gordijn over het papier heen te laten lopen. Je kunt dan een geleidelijk verloop van de ene kleur njaar de andere en van licht naar donker aanbrengen.' Zo ontstonden de beroemde nevels van 'Gerrit Nevel'. Ten slotte tekende Gerrit met een Chinese calligrafische penseel nog eens de omtrekslijnen van geboomte of oevers in, als de bovenste laag aquarelverf nog nat was. Deze lijnen vervloeiden dan half met de ondergrond. 

Zwervend langs de grote rivieren was Gerrit Neven steeds op jacht naar een onderwerp: 'Soms vind je wat, soms niet. Niemand kan je daarbij helpen.' zo ervoer hij. 

 

Geboren in 1939 te Bergambacht. Opleiding: Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag. Literatuur: ‘Gerrit Neven, denkend aan Holland, aquarellen’ Wormer, 2007. Overleden in 2022. Sinds 2019 werkte Neven niet meer: hij kon niet meer de concentratie opbrengen om zijn zeer strakke en geordende manier van aquarelleren voort te zetten. Kunstzaal van Heijningen heeft nog een paar werkstukken van Gerrit Neven in stock. 

 

Kunstwerken