Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

Gerard Huysman (1953) is begonnen als schilder in de openlucht, rechtstreeks naar het onderwerp.  Veel van zijn toets- en kleurgebruik dat hij daarmee heeft ontwikkeld, kom je ook tegen in zijn latere werk.

 Een groot deel van zijn oeuvre bestaat uit stadsgezichten,  meestal in het atelier gemaakt. Daarbij lijkt het of op zijn schilderijen de stadsgeluiden verstomd zijn.

 Maar als Gerard Huysman in pastelkrijt tekent, dan  werkt hij vaak ter plekke. Het gaat hem niet om de gebouwen of de architectuur, maar vooral om de weergave van het licht, zoals hij zelf zegt: “De aanleiding voor een schilderij is vaak een opvallende lichtval op een willekeurige plek in de stad. Een half uur eerder of later kan het licht zo anders zijn, dat er geen aanleiding meer is om het te schilderen”

 Wat zichtbaar wordt in zijn schilderijen is het warme licht van een zomeravond, of het blauwige, heldere licht van een koude lenteochtend in de stad. Alles uitgewerkt in een realistische stijl, met aandacht voor details zonder dat die de ruimtelijkheid van de voorstelling in de weg zitten. Opvallend in zijn werk is het sobere kleurgebruik en zijn evenwichtige composities, alles is volstrekt helder en lijkt onwrikbaar op zijn plaats te liggen.

 

 

Opleiding:

Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Zijn werk is opgenomen in een aantal collecties van bedrijven en particulieren.

 

Kunstwerken