Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

‘Ik val vooral op vogels en zoogdieren. Zo'n Giraf bijvoorbeeld is echt een gek beest! In Nederland heb je van oudsher beeldhouwers die zich in dieren specialiseerden. Het begint al met Mendes da Costa. Daarna had je Jaap Kaas, die zelfs een atelier had in Artis, en Arie Teeuwisse en Hetty Heyster. Hetty heb ik een tijdje mogen assisteren. Van haar leerde ik wat je allemaal moet doen voordat zo’n beeld in brons gegoten kan worden. De dingen die ze me op de academie niet konden leren.’

 Fiona Zondervan (1963) maakt beelden van dieren in steen brons en hout. Ontwerpt beelden, penningen en gevelstenen in opdracht. Dieren uit de dierentuin vormen in hun verschijningsvorm en gedrag de inspiratiebron voor haar werk –ze was een paar jaar de “huisbeeldhouwer” van Artis in Amsterdam. Zij wil het door haar bestudeerde dier zo vanzelfsprekend mogelijk weergeven en daarbij moet het beeld ook het innerlijk van het dier weergeven. Later vond zij ook inspiratie in minder exotische dieren, bijvoorbeeld koeien, paarden, vogels en katten. Voorop staat dat Fiona Zondervan beelden wil maken die de natuurlijk kracht en het karakter van het dier uitdrukken.

 

Werk van Fiona Zondervan in bezit van bedrijven en particulieren: Siamang, beeld van brons, Yess Int. Consultancy, Amsterdam; Mantelbaviaan met jong, beeld van Franse kalksteen, Dierenpark Rhenen; Takin met aapje, beeld van brons, Cruiseschip "Queen Marie II" Literatuur: Gijsbert van der Wal: ‘Een giraffe is echt raar’ NRC, 4 maart 2011.

 

Kunstwerken